Patlıcan Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Patlıcan Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Turşusu, genellikle turşucularda gördüğümüz fakat evde de rahatlıkla hazırlanabilecek bir turşudur. Hazırlaması biraz zahmetli ve vakit alıcı olsa da lezzeti muhteşemdir. Görsel olarak çok göz dolduran bu turşu çeşidi birçok malzemeyi içinde barındır. Baklagil yemeklerinin yanında olmazsa olmaz bu turşu pek çok yemeğin yanına da yakışır.


Patlıcan Dolması Turşusu İçin Malzemeleri

  • 2 kg küçük turşuluk patlıcan
  • 1 küçük boy lahana
  • 1 adet orta boy havuç
  • 3 adet kırmızı salçalık biber
  • 15 dal kereviz
  • 1 demet maydanoz
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1/2 çay bardağı nohut
  • Kaya tuzu

Üzeri için

  • Zeytinyağ
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet nane
  • 3-4 tane defne yaprağı

Patlıcan Dolması Turşusu Nasıl Yapılır?


Turşumuzu hazırlamaya başlarken öncelikle turşuluk patlıcanları yıkıyoruz ve sap ve uç kısımlarından birer parmak bırakarak bıçağın ucu ile uzunlamasına, parçaların uçları birbirinden ayrılmadan, 4 eşit parçaya bölüyoruz. Kaynayan suda yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Haşlama işlemini bitirdiğimizde bir kabın içerisine üst üste dizip, üzerine bir ağırlık oturtuyoruz ve bu şekilde 4 saat dinlendiriyoruz ve acı suyunun gitmesini bekliyoruz. Patlıcanlar acı sularını salarken diğer tarafta lahana, biber, maydanoz, sarımsak ve kereviz yapraklarını güzelce yıkayıp, ince ince kıyıyoruz. Havucu temizleyip küçük küpler olacak şekilde doğruyoruz. Doğradığımız tüm malzemeyi iyice karıştırıyoruz ve acı suyunu salan patlıcanların kesik kısımlarına dolduruyoruz. Daha sonra doldurduğumuz patlıcanları kereviz sapı ile sarıyoruz. Turşuyu hazırlayacağımız kavanozun altına nohudu ve 1 çay kaşığı şekeri koyuyoruz ve patlıcanları kavanoza dizerek yerleştiriyoruz. Turşunun suyunu hazırlamak için kavanozun alacağı kadar suyu hesap edip, bu suyun her litresine 1.5 yemek kaşığı kaya tuzu gelecek şekilde kaya tuzunu ekleyip suyu kaynatıyoruz. (Kaya tuzunun yeterli gelip gelmediğini anlamak için suyun içine 1 adet yumurta atabiliriz ve eğer yumurta üste çıkarsa suyun tuz oranının yeterli olduğunu anlarız.) Ardından suyu soğumaya bırakıyoruz. Su soğuyunca sirkeyi ekliyoruz. Turşunun üzerini örtecek şekilde suyu döküyoruz. Üzerine güzelce yıkanmış 1/2 demet maydanoz, naneyi ve defne yapraklarını koyup, biraz zeytinyağı gezdiriyoruz. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp 1 ay bekletiyoruz. Arada kavanozdaki su taşma yapabileceği için kavanozun altına bir tabak yerleştirmekte fayda vardır.

Afiyet olsun.

Patlıcan Dolması Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kamber Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kamber Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Turşu Yapılışı

Çiçek Turşu Yapılışı

Acı Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alman Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alman Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alman lahana turşusu, Almanya ve Avusturya mutfağının vazgeçilmez turşusudur. Adına da sauerkraut denir. Sauerkraur almancada "ekşi lahana" demektir. Bu turşu salata, garn[...]

Soslu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soslu biber turşusu, turşular geleneksel kış hazırlıkları arasında yer alan ve sofralarımızda olmazsa olmaz dediğimiz besinlerimizden biridir. Günümüzde çok sayıda [...]

Patlıcan Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Turşusu, genellikle turşucularda gördüğümüz fakat evde de rahatlıkla hazırlanabilecek bir turşudur. Hazırlaması biraz zahmetli ve vakit alıcı olsa [...]

Kereviz Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Turşusu, Kereviz artık günümüzde çokça tüketilen bir sebzedir olarak bilinmektedir. Kerevizin bilinen çok farklı tüketilme çeşitleri bulunmaktadır yani çok y[...]

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Ezme turşu, bu turşu tarifini hem acıyı sevenlere hem de sevmeyenlere tavsiye ederiz. Çünkü turşunun içinde acı ya da tatlı yeşil biber kullanabilirsiniz. Ezme şeklind[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6