Patlıcan Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
24 Haziran 2024

Patlıcan Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Turşusu

Patlıcan Dolması Turşusu, genellikle turşucularda gördüğümüz fakat evde de rahatlıkla hazırlanabilecek bir turşudur. Hazırlaması biraz zahmetli ve vakit alıcı olsa da lezzeti muhteşemdir. Görsel olarak çok göz dolduran bu turşu çeşidi birçok malzemeyi içinde barındırır. Baklagil yemeklerinin yanında olmazsa olmaz bu turşu pek çok yemeğin yanına da yakışır.

Patlıcan Dolması Turşusu İçin Malzemeler

  • 2 kg küçük turşuluk patlıcan
  • 1 küçük boy lahana
  • 1 adet orta boy havuç
  • 3 adet kırmızı salçalık biber
  • 15 dal kereviz
  • 1 demet maydanoz
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1/2 çay bardağı nohut
  • Kaya tuzu

Üzeri İçin

  • Zeytinyağı
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet nane
  • 3-4 tane defne yaprağı

Patlıcan Dolması Turşusu Nasıl Yapılır?

Turşumuzu hazırlamaya başlarken öncelikle turşuluk patlıcanları yıkıyoruz ve sap ve uç kısımlarından birer parmak bırakarak bıçağın ucu ile uzunlamasına, parçaların uçları birbirinden ayrılmadan, 4 eşit parçaya bölüyoruz. Kaynayan suda yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Haşlama işlemini bitirdiğimizde bir kabın içerisine üst üste dizip, üzerine bir ağırlık oturtuyoruz ve bu şekilde 4 saat dinlendiriyoruz ve acı suyunun gitmesini bekliyoruz.

Patlıcanlar acı sularını salarken diğer tarafta lahana, biber, maydanoz, sarımsak ve kereviz yapraklarını güzelce yıkayıp, ince ince kıyıyoruz. Havucu temizleyip küçük küpler olacak şekilde doğruyoruz. Doğradığımız tüm malzemeyi iyice karıştırıyoruz ve acı suyunu salan patlıcanların kesik kısımlarına dolduruyoruz. Daha sonra doldurduğumuz patlıcanları kereviz sapı ile sarıyoruz.

Turşuyu hazırlayacağımız kavanozun altına nohudu ve 1 çay kaşığı şekeri koyuyoruz ve patlıcanları kavanoza dizerek yerleştiriyoruz. Turşunun suyunu hazırlamak için kavanozun alacağı kadar suyu hesap edip, bu suyun her litresine 1.5 yemek kaşığı kaya tuzu gelecek şekilde kaya tuzunu ekleyip suyu kaynatıyoruz. (Kaya tuzunun yeterli gelip gelmediğini anlamak için suyun içine 1 adet yumurta atabiliriz ve eğer yumurta üste çıkarsa suyun tuz oranının yeterli olduğunu anlarız.) Ardından suyu soğumaya bırakıyoruz. Su soğuyunca sirkeyi ekliyoruz.

Turşunun üzerini örtecek şekilde suyu döküyoruz. Üzerine güzelce yıkanmış 1/2 demet maydanoz, naneyi ve defne yapraklarını koyup, biraz zeytinyağı gezdiriyoruz. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp 1 ay bekletiyoruz. Arada kavanozdaki su taşma yapabileceği için kavanozun altına bir tabak yerleştirmekte fayda vardır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çiçek Turşu Yapılışı

Çiçek Turşu Yapılışı

Haber Bülteni

Güncel

Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tombul Biber Tursusu Tarifi ve Malzemeleri

Tombul Biber Tursusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Limon Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Limon Turşusu Tarifi ve Malzemeleri