Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Patates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patates Turşusu

Patatesin ana vatanı Amerika olarak bilinmektedir. Türkiye'de oldukça fazla tüketilen sebzeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Patates, serin ve ılıman iklimlerin olduğu bölgelerde yetişme imkânı bulur. Aynı zamanda sıcak ve kuraklığa da oldukça dayanıklıdır. Bu sebze, karbonhidrat, demir, fosfor, bakır, manganez, sodyum ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Patates, yemek olarak birçok şekilde tüketilebilir. Zeytinyağlı ve etli yemeklerde, börek ve poğaçalarda kullanılır. Pek bilinmese de, patates turşu olarak da yapılmakta ve oldukça lezzetli olmaktadır. Bu yazıda, patates turşusunun nasıl yapıldığını detaylarıyla anlatacağız.

Patates Turşusu Tarifinin Malzemeleri

  • Üç adet patates
  • Üç diş sarımsak
  • Dört adet acı biber
  • Bir yemek kaşığı tuz
  • Bir çay bardağından bir parmak eksik üzüm sirkesi
  • Bir tatlı kaşığı toz şeker

Patates Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır?

İlk olarak, turşu yapımında kullanacağınız üç adet patatesin kabuklarını iyice yıkadıktan sonra uygun bir tencereye alın ve haşlamaya bırakın. Haşlanan patatesler soğuduktan sonra kabuklarını soyun ve küçük olmayacak şekilde küp küp doğrayın. Eğer turşu yapımında kullandığınız patatesler küçükse, sadece ortadan ikiye bölmeniz yeterli olacaktır. Üç diş sarımsağın kabuklarını ayıklayın ve onları da küçük olmayacak şekilde doğrayın.

Doğradığınız patateslerin bir kısmını cam kavanozun içine alın. Cam kavanoz kullanmanız hem sağlık açısından iyi hem de yapmış olduğunuz turşunun daha lezzetli olmasını sağlar. Daha sonra önceden kabuklarını ayıkladığınız sarımsakları ekleyin. Ardından acı biberleri ekleyin. Biberler isteğinize bağlı olarak acı veya tatlı seçilebilir. Kalan patatesleri de kavanoza koyduktan sonra turşu suyunu hazırlamaya başlayın.

Bunun için ayrı bir kabın içine bir çay bardağı kadar üzüm sirkesi, bir yemek kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı toz şeker ve bir su bardağı içme suyu koyun ve iyice karıştırın. Patateslerin üzerine bu karışımı döktükten sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Turşu, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir. Patates turşusu, diğer turşulara göre daha kısa sürede hazır hale gelir. Turşunun olma süresi ortalama olarak beş gündür. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Patates turşusu yaparken, beyaz sirke yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Elma sirkesi, turşuya farklı bir aroma katacaktır. Turşunun daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız, kavanozu açtıktan sonra buzdolabında saklamanız önerilir. Ayrıca, turşunun daha çabuk olgunlaşmasını sağlamak için kavanozu birkaç gün boyunca oda sıcaklığında bekletip, ardından serin ve karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Turşu Kaç Kalori?

Turşu Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sütlü Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Köz Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Köz Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Elma Sirkeli Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Elma Sirkeli Sarımsak Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kereviz Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Turşu Yapımı ve Tarifi

Kışlık Turşu Yapımı ve Tarifi

Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kaç Günde Olur?

Turşu Kaç Günde Olur?

Zencefil Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Turşusu Tarifi ve Malzemeleri