Patates Turşusu Patatesin ana vatanı Amerika olarak bilinmektedir. Türkiye'de oldukça fazla tüketilen sebzeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Patates, serin ve ılıman iklimlerin olduğu bölgelerde yetişme imkânı bulur. Aynı zamanda sıcak ve kuraklığa da oldukça dayanıklıdır. Bu sebze, karbonhidrat, demir, fosfor, bakır, manganez, sodyum ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Patates, yemek olarak birçok şekilde tüketilebilir. Zeytinyağlı ve etli yemeklerde, börek ve poğaçalarda kullanılır. Pek bilinmese de, patates turşu olarak da yapılmakta ve oldukça lezzetli olmaktadır. Bu yazıda, patates turşusunun nasıl yapıldığını detaylarıyla anlatacağız. Patates Turşusu Tarifinin Malzemeleri
Patates Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak, turşu yapımında kullanacağınız üç adet patatesin kabuklarını iyice yıkadıktan sonra uygun bir tencereye alın ve haşlamaya bırakın. Haşlanan patatesler soğuduktan sonra kabuklarını soyun ve küçük olmayacak şekilde küp küp doğrayın. Eğer turşu yapımında kullandığınız patatesler küçükse, sadece ortadan ikiye bölmeniz yeterli olacaktır. Üç diş sarımsağın kabuklarını ayıklayın ve onları da küçük olmayacak şekilde doğrayın. Doğradığınız patateslerin bir kısmını cam kavanozun içine alın. Cam kavanoz kullanmanız hem sağlık açısından iyi hem de yapmış olduğunuz turşunun daha lezzetli olmasını sağlar. Daha sonra önceden kabuklarını ayıkladığınız sarımsakları ekleyin. Ardından acı biberleri ekleyin. Biberler isteğinize bağlı olarak acı veya tatlı seçilebilir. Kalan patatesleri de kavanoza koyduktan sonra turşu suyunu hazırlamaya başlayın. Bunun için ayrı bir kabın içine bir çay bardağı kadar üzüm sirkesi, bir yemek kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı toz şeker ve bir su bardağı içme suyu koyun ve iyice karıştırın. Patateslerin üzerine bu karışımı döktükten sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Turşu, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir. Patates turşusu, diğer turşulara göre daha kısa sürede hazır hale gelir. Turşunun olma süresi ortalama olarak beş gündür. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Patates turşusu yaparken, beyaz sirke yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Elma sirkesi, turşuya farklı bir aroma katacaktır. Turşunun daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız, kavanozu açtıktan sonra buzdolabında saklamanız önerilir. Ayrıca, turşunun daha çabuk olgunlaşmasını sağlamak için kavanozu birkaç gün boyunca oda sıcaklığında bekletip, ardından serin ve karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz. |