Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu, çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir ancak farklı bir hazırlama yöntemi ile dikkat çeker. Klasik turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılırken, haşlama turşular mezeye daha yakın bir lezzet profili sunar. Bu turşu türü, özellikle karışık sebzeler kullanılarak hazırlandığında bir meze özelliği taşır.

Haşlama Biber Turşusunun Özellikleri

Haşlama biber turşusu, diğer turşu çeşitlerinden farklı olarak bol miktarda yağ içerir. Normal turşular uygun muhafaza koşulları sağlandığında aylarca bozulmadan kalabilirken, haşlama turşuların daha kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir. Haşlama turşuyu tüm sebze çeşitleri ile yapmak risklidir; özellikle sert sebzeler ile yapılması önerilir. Eğer turşunun çıtır çıtır olmasını istiyorsanız, çiğ sebze ile kurmanız daha doğru olacaktır. Haşlama biber turşusunu ilk defa deneyecekseniz, miktar itibarıyla daha az yapmaya özen gösterin. Yaptığınız turşu damak zevkinize hitap ederse, bir sonraki denemenizde turşu miktarını artırabilirsiniz.

Haşlama Biber Turşusunun Yapımı İçin Malzemeler

  • 1 kilo yeşil sivri biber,
  • 1 çay bardağı üzüm ya da elma sirkesi,
  • 1 çay bardağı zeytinyağı (arzu ederseniz sıvı yağ da kullanabilirsiniz),
  • 1 baş sarımsak,
  • Yarım demet maydanoz,
  • 1 tutam dereotu,
  • Yeteri kadar tuz.

Haşlama Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Haşlama biber turşusunun yapımı oldukça kolaydır. İlk adım olarak sivri biberleri haşlamanız gerekmektedir. Derin bir tencerenin içerisine yarısına kadar su doldurun ve içerisine biraz tuz atın. Su kaynamaya başladığında tencereye sığdığı kadar sivri biberi suyun içerisine atın ve yaklaşık 3-4 dakika kadar sıcak suyun içinde pişirin. Eğer biberler çok fazla haşlanırsa turşunun içerisinde erir ve dağılır; bu nedenle en önemli aşama biberlerin pişmesi aşamasıdır. Biberleri hemen sudan çıkarın ve süzün. Tüm biberlerin haşlanması işlemi bittikten sonra soğuması ve suyu tamamen atması için delikli bir kap içerisinde bekletin.

Diğer tarafta turşunun sosunu hazırlamaya başlayın. Bunun için derin bir kasenin içerisine tuz, sirke ve zeytinyağını boşaltın ve karıştırın. Daha sonra yeşillikler ile sarımsakları ayıklayıp uygun irilikte doğrayın. Uygun bir kavanozun içerisine biraz haşlanmış sivri biber, biraz turşu harcı konulmak üzere bu işlemi tüm malzemeler bitinceye kadar devam edin. İşlem tamamlandığında turşu kavanozunun kapağını kapatın ve serin bir yere kaldırın. Böylece haşlama biber turşusu hazır demektir. Şimdiden herkese kolay gelsin.

Ekstra Bilgiler

Haşlama biber turşusunu servis ederken üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz turşunun içerisine havuç, karnabahar gibi diğer sert sebzeler de ekleyebilirsiniz. Ancak bu sebzeleri de haşlama sürecine dahil etmeyi unutmayın. Haşlama biber turşusu, özellikle et yemeklerinin yanında harika bir meze olarak sunulabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çiçek Turşu Yapılışı

Çiçek Turşu Yapılışı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Armut Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Armut Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Çubuk Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Erik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri