Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Lahana Havuç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Havuç Turşusu, sirke veya sadece tuzlu suyla elde edilen karışım ile bir müddet bekleme aşamasıyla oluşturulan lahana ve havuç sebzeleri ile yapılan reaksiyon geçirmiş bir tür besindir. Burada önemli husus turşusu kurulacak olan sebzelerin taze olmasıdır. Kullanılacak olan lahananın geniş yapraklarından ziyade iç bölgesindeki sert şekildeki daha açık renkli olan yaprakları kullanılmalıdır. Havuç ise taze olmalı. Buruşuk ve yumuşak havuçlar tercih edilmemelidir.

Lahana havuç karışımlı turşunun lezzeti ile birçok yemek çeşidinin yanında tüketimi vazgeçilmezdir. Bu turşunun kendi içerisinde iki çeşit sebzeden yapılması sofrada ayrım yapanlar için havuç turşusu sevenleri ve lahana turşusunu zevkle yiyenler açısından bir tercih sunmaktadır. Hemen hemen her evin mutfağına lahana havuç turşusu köşk kurmuştur. Görselliği açısından da ilgi çeken bu turşunun kendi lezzetinin yanı sıra suyu da ayrıca tüketilebilir. Bu turşu yemekleri lezzet açısından hat safhaya ulaştıran lezzet arttırıcı unsurlardır. Geleneksel usullerle fermente edilen bu turşu bağırsaklar için faydalıdır. Turşunun uzun ömürlü olması içerisindeki tuz oranının daha fazla olmasına bağlıdır. Fakat aşırı tuz sağlığa zararlı olduğu için turşu içerisine az miktarda tuz kullanılması ve kısa sürede aylarca bekletilmeden tüketilmesi daha uygundur.


Lahana havuç turşusu için gerekli malzemeler

  • Orta boy lahana
  • İstenilen miktarda havuç
  • Bir çay bardağı üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu
  • Tuz
  • Su
  • 1 çay bardağı nohut
  • Yeteri boyutta cam kavanoz

Lahana Havuç Turşusu Nasıl Yapılır?


Üzüm sirkesi, tuz, limon tuzu, su derince bir kap içerisine eklenerek karıştırılır ve bir köşede beklemeye alınır. Ardından.

Lahananın iç kısımları doğranarak yıkama işleminden geçirilir. Havuçlar yıkanıp soyularak ister uzun olarak ister halka şeklinde doğranır. Bu sebzeleri sığacağı bir cam kavanoz içerisine dip kısma kuru nohut konulur. Nohut turşu için mayalanma durumunu hızlandırır. Daha sonra sırasıyla lahana ve ardından turşu dizilerek devam edilir. Yerleştirme aşaması bittikten sonra hazırlanan sirkeli karışım yavaş yavaş eklenir. Kavanozun kapağı sıkı bir şekilde kapatılarak iki hafta süresince muhafaza altına alınır. Bekleme süresi dolan lahana havuç turşusu afiyetle sofraları süsler.

Lahana Havuç Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Köz Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Köz Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Maraş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Maraş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Turşu Yapımı ve Tarifi

Kornişon Turşu Yapımı ve Tarifi

Güncel

Kornişon Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Jalapeno Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biberiye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biberiye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Pezik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pezik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kaç Günde Olur?

Turşu Kaç Günde Olur?

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı turşusu, lafını duyunca bazının turşusu da mı yapılıyor dediğinizi duyar gibi oluyorum. Evet özellikle bazı yörelerde pazı turşusunun yapımı çok yaygındır[...]

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Bulaşık Makinesinde Turşu Tarifi

Bulaşık makinesinde turşu, belki de çoğu kişinin ilk defa duyduğu turşu tariflerinden biridir. Bulaşık makinesinde turşu olur mu demeyin, tarifimizi mutlaka deneyin. Öz[...]

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında kullanılmaktadır[...]

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu kavurması, yöresel tariflerimizden biridir. Karadenizli olan birisine yabancı gelmeyen turşu kavurmasını, bazı kişiler daha duymamış bile olabilir. Tarif pazı sap[...]

Brokoli Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli salatası, henüz mutfaklarda çok fazla tercih edilmeyen bir sebze türü olan brokolinin sağlığa kattığı faydalar bilinmiş olsa sofralardan eksik edilmeyecektir. B[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6