Sirkeli Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Sirkeli Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Acı Biber Turşusu, temin edilen istenilen türdeki acı biberlerin belirli işlemlerlesirkeli ve tuz karışımlı suda bekletilip uzun bir süre muhafaza altında bırakılmasıyla farklı bir tat haline getirilmesi durumudur. Saklama yapılan kapları plastik, cam kavanoz ve teneke gibi korunaklı maddelerdir.

Acı biberlerin birçok çeşidi vardır. Kırmızı, yeşil, sarı biberler her türlü boyut ve ebatlarda mevcuttur. İstenilen acı biber tercih edilerek turşu kurma işlemi yapılabilir.

Sirkeli Acı Biber Turşusu, geleneksel olarak geçmiş zamanlardan bu yana süregelmiştir. Türkiye'nin bazı yöreleri turşu yapımıyla ünlenmiştir. Örneğin; Ankara Çubuk Turşusu dillere destan olmuştur. Hatta bunun üzerine festival bile düzenlemektedirler.


Sirkeli acı biber turşusu için gerekli malzemeler

  • 5 kilo istediğiniz türden acı biber
  • 1 demet maydanoz
  • 1 büyük boy sarımsak
  • 1 çay bardağı tuz
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu
  • 2.5 litre su
  • 1 çay bardağı nohut
  • 5 litrelik cam kavanoz
Turşu kurulumunun yapıldığı kap içerisine acı biberlerle birlikte aroma sağlanması için maydanoz, defne yaprağı, limon, dere otu, sarımsak gibi besin gıdaları eklenebilir. Büyük hacimli kavanozların kullanılması ve kavanozların sonuna kadar aşırı sirkeli suyun eklenmemesi turşuların bekletilme aşamasında reaksiyon geçirmesiyle taşma oluşumunun sakıncalarını engeller.


Sirkeli acı biber turşusu nasıl yapılır?


Acı biberler yıkanıp ayıklanır. İstenirse saplarıyla birlikte veya saplarından ayıklanıp doğranarak işlem yapılabilir. Biberler acı olduğu için bunun etkisi ellerde devam edeceği için ellerin göz kısmına değmemesine dikkat edilmelidir. Ardından derin bir kap içerisine tuz, kabuklarından ayıklanmış bütün diş olarak hazırlanan sarımsak taneleri, üzüm sirkesi, limon tuzu ve su eklenerek karıştırılır. 5 litrelik bir cam kavanoza en alt kısmına nohutlar konulur. Buradaki amaç nohutlar ile mayalanma oluşumunun sağlanmasıdır. Temizlenmiş acı biberler sıkı bir şekilde dizilir. Aralara maydanoz eklenir. Bu işlem tamamlandıktan sonra yapılan sirkeli karışım acı biberlerin üzerine dökülür. Kavanoz kapağı sıkı bir şekilde kapatılarak yaklaşık 2 hafta boyunca bekletilir. Bu süre sonunda bu leziz sirkeli acı biber turşusu sofralarınızı süsleyerek ana yemeklerinizin yanında tadına doyum olmayacak bir şekilde afiyetle yenilir.

Sirkeli Acı Biber Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çiçek Turşu Yapılışı

Çiçek Turşu Yapılışı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Limonla Turşu Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Limonla Turşu Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Köz Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Köz Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acur Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pezik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pezik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kamber Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kamber Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kamber biber turşusu; şık ve farklı görünümde turşu yapmak isteyenler için mutlaka denenmesi gereken bir turşu çeşididir. Kamber biber diğer turşu yapılan sebzelerle[...]

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turşu kavurması, yöresel tariflerimizden biridir. Karadenizli olan birisine yabancı gelmeyen turşu kavurmasını, bazı kişiler daha duymamış bile olabilir. Tarif pazı sap[...]

Patlıcan Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Turşusu, genellikle turşucularda gördüğümüz fakat evde de rahatlıkla hazırlanabilecek bir turşudur. Hazırlaması biraz zahmetli ve vakit alıcı olsa [...]

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu, Anadolu yiyecek kültürünün ürünlerinden olan turşular özellikle kış günlerinin vazgeçilmezlerindendir. Tabii ki sadece kış mevsiminde değil tü[...]

Sirkeli Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Yağlı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli yağlı biber turşusu; turşular Rumeli ve Trakya mutfağının ve sofralarının vazgeçilmezlerinden biridir. Çoğunlukla sirke yardımı ile yapılan turşular oldukç[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6