Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soka Turşusu

Soka turşusu, kökeni Boşnak mutfağına dayanan özel bir turşu çeşididir. Bu turşunun temel malzemesi olan biberler genellikle Boşnak biberi olarak bilinir. Farklı yörelerde de yapılıyor olsa da, orijinal tarif Boşnak biberi ile yapılır ve bu turşuya "Soka" adı verilir. Soka turşusu, her öğünde tüketilebilen çok yönlü bir lezzettir. Sabah kahvaltısında, yemeklerin yanında salata olarak veya öğlen çayı ile birlikte çorbanın yanında tüketilebilir.

Soka Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 kg Boşnak biberi
  • 600 gram keçi veya koyun sütü
  • 600 gram beyaz peynir
  • 600 gram kaymak
  • Yeteri miktarda tuz

Soka Turşusu Nasıl Yapılır?

Biberleri bütün olarak ya da dörde bölerek kullanabilirsiniz. Eğer kullanacağınız kap, biberleri bütün olarak koymaya uygun değilse, biberleri keserek kullanabilirsiniz. Öncelikle biberlerin sap kısımlarını dolma yapar gibi keserek içlerindeki çekirdekleri çıkarın. İçlerindeki beyaz çıkıntıları da kazıdıktan sonra biberleri güzelce yıkayın. Biberlerin iç kısımlarına (her birine) yaklaşık 1 çay kaşığı tuz koyun ve tuzu biberin içine güzelce yayın. Tüm biberleri bir tepsiye koyun ve üzerlerini bir bez ile örtün. Biberlerin en az 14-15 saat tuzlu şekilde kalması gerekiyor. Bu süre sonunda örtüyü kaldırın ve biberlerin içindeki suyu boşaltın, ancak tekrar yıkamayın. Biberlerimiz hazır, şimdi turşumuzun sosuna geçebiliriz.

Sos için özellikle keçi veya koyun sütü kullanımı tat açısından daha iyi olacaktır. İstenirse inek sütü ile de yapılabilir. Peynir, kaymak ve süt geniş bir kaba bırakılır ve karıştırıcı yardımıyla güzelce karıştırılır. Tuz miktarı tamamen sizin damak zevkinize bağlıdır. Hazırladığınız karışıma tuz eklemeden önce karışımı tatmanızda fayda vardır. Ayrıca bibere koyduğumuz tuzu da hesaba katmamız gerekmektedir. Turşumuzun tuzunu da ekledikten sonra son bir kez daha karıştırıyoruz ve turşumuzun sosu tamamlandıktan sonra biberlerin içini hazırladığımız sos ile dolduruyoruz. Kavanozlarımıza içi sos dolu biberlerimizi koyarak kavanozları da sos ile dolduruyoruz. Kapakları sıkıca kapattığınızdan emin olunuz. Turşumuzu 20-25 gün kadar serin bir yerde bekletmek turşunun kıvamını alarak demlenmesi için iyi olacaktır. Varsa balkon gibi serin bir alan, yoksa da buzdolabında bekletebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Maraş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Maraş Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yeşil Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Fasulye Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelek Turşusu Tarifi ve Malzemeleri