Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soka turşusu aslında bir Boşnak turşusudur. Bu turşuda kullanılan biberler Boşnak biberidir. Farklı yöreler bu sütlü ve kaymaklı turşuyu kendi yörelerindeki biberleri kullanarak da yapmaktadır. Ancak Boşnak biberi ile yapılan turşunun adı 'Soka'dır. Soka Turşusu her öğünde tüketilebilir. Sabah kahvaltısında, yemeğin yanında salata niyetine, öğlen çay ile çorbanın yanına tüketilebilen bir turşudur.


Soka Turşusu İçin Gerekli Olan Malzemelerimiz

  • 2 kg Boşnak biberi
  • 600 gram keçi veya koyun sütü
  • 600 gram beyaz peynir
  • 600 gram kaymak
  • Yeteri miktarda tuz

Soka Turşusu Nasıl Yapılır?


Biberleri bölünmeden soka yapılabildiği gibi biberleri 4'e bölerek yapanlar da vardır. Koyacağınız kap bütün koymaya uygun değilse keserek de yapabilirsiniz. Öncelikle soka biberlerimizi sap kısmından dolma yapacakmış gibi keserek biberin içindeki çekirdeklerini çıkartıyoruz. İçlerindeki beyaz çıkıntıları kazıdıktan sonra biberleri güzelce yıkıyoruz. Daha sonra biberlerin iç kısımlarına (Her birine) yaklaşık 1 çay kaşığı miktarında tuzla dolduruyoruz. Tuzu biberin içine güzelce yayıyoruz. Biberlerin hepsini bir tepsiye koyuyoruz ve üzerlerini bez gibi bir şey ile örtüyoruz. En az 14-15 saat tuzlu şekilde kalması gerekiyor. 14-15 saat sonra örtüyü kaldırıyoruz ve bir bakıyoruz biberlerimizin içi su dolmuş. İçindeki suyu boşaltıyoruz ancak tekrar yıkamıyoruz. Biberlerimiz hazır şimdi turşumuzun sosuna geçebiliriz.

Sos için, özellikle keçi veya koyun sütü kullanımı tat açısından iyi olacaktır. İstenirse inek sütü ile de yapılabilir. Peynir, kaymak ve süt geniş bir kaba bırakılır ve karıştırıcı yardımıyla güzelce karıştırılır. Şimdi sıra geldi tuz meselesine. Tuzun miktarı tamamen size bağlıdır. Yaptığımız karışıma tuz eklemeden önce karışımı tatmanız da fayda vardır. Ayrıca bibere koyduğumuz tuzu da hesaba katmamız gerekmektedir. Turşumuzun tuzunu da ekledikten sonra son bir kez daha karıştırıyoruz ve turşumuzun sosu tamamlandıktan sonra biberlerin içini hazırladığımız sos ile dolduruyoruz. Kavanozlarımıza içi sos dolu biberlerimizi koyarak kavanozları da sos ile dolduruyoruz. Kapaklarını sıkıca kapattığınızdan emin olunuz. Turşumuzu 20-25 gün kadar serin bir yerde bekletmek turşunun kıvamını alarak demlenmesi için iyi olacaktır. Varsa balkon gibi serin bir alan, yoksa da buzdolabında bekletebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Soka Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Ezme Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Jalapeno Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kıl Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kıl Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Süs Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Süs Biberi Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Patlıcan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Kaç Kalori?

Turşu Kaç Kalori?

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Muşmula turşusu, Muşmula halk arasında töngel diye adlandırılır. Muşmula turşusu Erzurum yöresine ait bir lezzettir. Birçok turşu çeşidi vardır. Turşuların her ç[...]

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam turşusu, acı bir tada sahip olan şalgam, besin değeri bakımından oldukça yüksek içeriğe sahiptir. Ülkemizde de şalgam tüketimi yaygın bir şekilde yapılmakta[...]

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol çeşitli ya[...]

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan kışa hazırlı[...]

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu, Anadolu yiyecek kültürünün ürünlerinden olan turşular özellikle kış günlerinin vazgeçilmezlerindendir. Tabii ki sadece kış mevsiminde değil tü[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6