Kornişon Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Kornişon Salatalık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kornişon salatalık turşusu, özellikle küçük, pütürlü yüzeyiyle bilinen kornişon cinsi salatalıklarla yapılır. Kornişon salatalık, turşu yapımında çok kullanılan minik bir hıyar türüdür. Küçük boyutları ve çıtır çıtır yapısıyla bilinir. Bu turşu, dürüm satıcılarının tavuk ya da et dönerin yanında servis ettiği gibi, pizzalarda, salatalarda, pilav ve kuru fasulye ile de tüketilebilir.

Salatalık Turşusu Malzemeleri
  • 1 kg sert turşuluk kornişon salatalık
  • 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 2-3 parça limon tuzu
  • 1 kahve fincanı üzüm sirkesi
  • 6-7 diş sarımsak
  • Kaynatılmış ve soğutulmuş su
  • Üzerini örtecek kadar taze dereotu

Kornişon Salatalık Turşusu Tarifi

Bir buçuk litre içme suyuna veya kaynatılıp soğutulmuş suya kaya tuzu, limon tuzu ve sirke eklenir. Tuz eriyinceye kadar karıştırılır. Sarımsakların kabukları soyulup hazırlanır. Salatalıklar bol suda yıkanır ve 2-3 yerinden temiz bir iğne veya bıçağın ucuyla delinir.

Cam bir kavanoza düzgün ve sıkı bir şekilde yerleştirilirken arasına soyulmuş sarımsaklar serpiştirilir. Kavanozu dolduracak şekilde salatalıkların üzerine tuzlu su konulur. Dereotu yıkanarak bütün olarak kavanozun ağzına yerleştirilir. Turşu kavanozunun içine hava girmemesi, yani turşunun hava ile temas etmemesi, suyunun içinde kalması gereklidir. Bu amaçla dereotu gibi yeşillikler kullanılabilir veya turşu malzemelerinin üzerine ağırlık konulabilir.

Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır ve kavanoz ters çevrilip 1-2 saat bekletildikten sonra düzeltilip yerine konur. Salatalıkların rengi sararıp tadı ekşiyince, yani yaklaşık 2-3 hafta içinde kornişon salatalık turşusu hazırdır. Salatalık turşusu olgunlaşıncaya kadar oda sıcaklığında bekletilir. Yenecek hale geldikten sonra mutfakta tüketilmeye hazırdır.

Ekstra Bilgiler

Kornişon salatalık turşusu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır:

  • Salatalıkların taze ve sert olması turşunun daha uzun süre dayanmasını sağlar.
  • Kullanılan suyun klorsuz olmasına dikkat edilmelidir. Tercihen içme suyu veya kaynatılıp soğutulmuş su kullanılmalıdır.
  • Turşunun hava almaması için kavanozun kapağının sıkıca kapatılması önemlidir.
  • Turşunun olgunlaşma süresi ortam sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Genellikle 2-3 hafta içinde hazır hale gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ali Can

27 Mayıs 2024 Pazartesi

İyi günler Ben 6 aylık hamileyim ve canım çok kornişon turşu çekiyor. Yalnız ileriki aylarda vücudumda ödem yapacağını söylüyorlar turşunun içindeki tuz oranının yüksek olmasından dolayı ama bir türlü durduramıyorum kendimi. Acaba bebeğe ve bana bir zararı var mıdır? Lütfen yardımcı olun teşekkürler.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Arkın

Merhaba, tükettiğiniz bu turşuların aşırı tüketilmemesi durumunda zararı değil faydaları bulunmaktadır. Bu şekilde canınızın istemesinin nedeni ise halk dilinde aşermek olarak adlandırılan durumdur. Sık sık az az tüketmenizde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

2. Cevap
cevap

Ağaner

Merhaba, turşu protein, karbonhidrat ve kolesterol değeri yüksek bir besindir. Aslında fazla miktarda yemediğiniz taktirde faydalı olduğunu söylemek gerekir. Turşu suyu ise aşırı sodyum içermektedir. Hamilelikte aldığınız aşırı sodyum bebeğinize iyi gelmeyebilir. Yani turşuyu yerken aşırıya kaçmamanız gerekir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gebelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Turşu Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kıl Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kıl Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri