Kornişon salatalık turşusu, özellikle küçük, pütürlü yüzeyiyle bilinen kornişon cinsi salatalıklarla yapılır. Kornişon salatalık, turşu yapımında çok kullanılan minik bir hıyar türüdür. Küçük boyutları ve çıtır çıtır yapısıyla bilinir. Bu turşu, dürüm satıcılarının tavuk ya da et dönerin yanında servis ettiği gibi, pizzalarda, salatalarda, pilav ve kuru fasulye ile de tüketilebilir. Salatalık Turşusu Malzemeleri
Kornişon Salatalık Turşusu Tarifi Bir buçuk litre içme suyuna veya kaynatılıp soğutulmuş suya kaya tuzu, limon tuzu ve sirke eklenir. Tuz eriyinceye kadar karıştırılır. Sarımsakların kabukları soyulup hazırlanır. Salatalıklar bol suda yıkanır ve 2-3 yerinden temiz bir iğne veya bıçağın ucuyla delinir. Cam bir kavanoza düzgün ve sıkı bir şekilde yerleştirilirken arasına soyulmuş sarımsaklar serpiştirilir. Kavanozu dolduracak şekilde salatalıkların üzerine tuzlu su konulur. Dereotu yıkanarak bütün olarak kavanozun ağzına yerleştirilir. Turşu kavanozunun içine hava girmemesi, yani turşunun hava ile temas etmemesi, suyunun içinde kalması gereklidir. Bu amaçla dereotu gibi yeşillikler kullanılabilir veya turşu malzemelerinin üzerine ağırlık konulabilir. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır ve kavanoz ters çevrilip 1-2 saat bekletildikten sonra düzeltilip yerine konur. Salatalıkların rengi sararıp tadı ekşiyince, yani yaklaşık 2-3 hafta içinde kornişon salatalık turşusu hazırdır. Salatalık turşusu olgunlaşıncaya kadar oda sıcaklığında bekletilir. Yenecek hale geldikten sonra mutfakta tüketilmeye hazırdır. Ekstra Bilgiler Kornişon salatalık turşusu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır:
|
Ali Can
27 Mayıs 2024 Pazartesiİyi günler Ben 6 aylık hamileyim ve canım çok kornişon turşu çekiyor. Yalnız ileriki aylarda vücudumda ödem yapacağını söylüyorlar turşunun içindeki tuz oranının yüksek olmasından dolayı ama bir türlü durduramıyorum kendimi. Acaba bebeğe ve bana bir zararı var mıdır? Lütfen yardımcı olun teşekkürler.
Cevap yazArkın
27 Mayıs 2024 PazartesiMerhaba, tükettiğiniz bu turşuların aşırı tüketilmemesi durumunda zararı değil faydaları bulunmaktadır. Bu şekilde canınızın istemesinin nedeni ise halk dilinde aşermek olarak adlandırılan durumdur. Sık sık az az tüketmenizde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Ağaner
27 Mayıs 2024 PazartesiMerhaba, turşu protein, karbonhidrat ve kolesterol değeri yüksek bir besindir. Aslında fazla miktarda yemediğiniz taktirde faydalı olduğunu söylemek gerekir. Turşu suyu ise aşırı sodyum içermektedir. Hamilelikte aldığınız aşırı sodyum bebeğinize iyi gelmeyebilir. Yani turşuyu yerken aşırıya kaçmamanız gerekir.
Soru Sor / Yorum Yap