Kara Lahana Turşusu Kara lahana turşusu, kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden biri olup, yemeklerin yanında yardımcı yemek olarak sunulan mükemmel bir turşu çeşididir. Meze olarak da kullanılabilen bu turşu, restoranlarda mevsim salatalarının yanında sıkça yer bulur. Kara lahana turşusunun diğer bir avantajı ise, diğer turşu çeşitleri gibi uzun süre beklemeye gerek kalmadan, yaklaşık 3-5 gün içinde tam kıvamına ve lezzetine ulaşmasıdır. Mevsim salatalarına taze olarak eklenebileceği gibi, turşu olarak hazırlanan kara lahanadan da ilave edilebilir. Sağlık açısından da büyük faydaları olan kara lahana, C vitamini zengini olmasının yanı sıra A, B, E vitaminleri ile potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum, demir ve bakır minerallerini de bol miktarda içerir. Bu nedenle kara lahanayı ister turşu olarak, ister şifalı bir sebze olarak sofralarımızdan eksik etmemeye özen göstermeliyiz. Kara Lahana Turşusu İçin Gerekli Malzemeler
Kara Lahana Turşusu Nasıl Yapılır? Kara lahana turşusu hazırlığına kara lahanaları kesme tahtası üzerinde keskin bir bıçak yardımıyla ince ince kıyarak başlayalım. Bu işlem tıpkı salata doğranır gibi yapılacaktır. Ardından kıyılan kara lahanaları karıştırma kabının içine alarak üzerine 2 çorba kaşığı iri kaya tuzu serpiştirip avuç içimizle lahanaları iyice ovalayalım. Ovalama işlemine lahanalar iyice yumuşayana kadar devam edelim. Tuz yardımıyla ovulan lahanaları 20-25 dakika kadar bekleterek kara lahananın rengini dışarıya vermesini sağlayalım. Bekleme süresinin sonunda lahanalar iyice yumuşayacak ve kavanozlara çok daha kolay yerleştirilecektir. Kavanozlarda bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde yerleştirilen lahanaların üzerine, uygun bir kabın içinde yarım su bardağı üzüm sirkesi, yarım su bardağı su, 2 çorba kaşığı iri kaya tuzu ve 1 çorba kaşığı limon tuzu ilave ederek karışımı iyice karıştıralım ve tuz ile limon tuzunun erimesini sağlayalım. Daha sonra hazırlanan karışımdan lahanaların üzerine doldurduktan sonra kavanozların kapaklarını sıkıca kapatarak kavanozları iyice çalkalayıp buzdolabına kaldıralım. Kara lahana turşusunun sürekli olarak buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir. Buzdolabında bekletilen kara lahana turşusu, 4-5 gün içerisinde sunuma hazır hale gelecektir. Verilen sürenin sonunda artık hazır hale gelen turşudan gerekli miktarda çıkartarak üzerine limon suyu ilave edip servis yapalım. Afiyet olsun. |
Derem
22 Nisan 2024 PazartesiMerhabalar ellerinize sağlık bu benim en çok sevdiğim tursulardan biri çok severim ama çok güzel yapamam nedense. Bu tarife göre yaptım yalnız dolap da muhafaza etmeme rağmen kısa süre sonra yumuşamaya başladı. Çürüdü neden acaba bilgi verir misiniz
Cevap yazAdmin
22 Nisan 2024 PazartesiMerhaba Derem,
Güzel yorumunuz için çok teşekkürler. Tursunuzun yumuşamasının ve çürümesinin birkaç nedeni olabilir. Öncelikle, tursuyu yaparken kullandığınız malzemelerin temiz ve hijyenik olması çok önemli. Ayrıca, tursuyu yaparken yeterli miktarda tuz ve sirke kullanmak da tursunun dayanıklı olmasına yardımcı olur. Tursuyu hazırlarken kavanozların hava almamasına dikkat edin, hava aldıklarında tursular daha hızlı bozulabilir. Son olarak, tursularınızı serin ve karanlık bir yerde muhafaza etmek de önemlidir. Umarım bu bilgiler yardımcı olur ve bir sonraki denemenizde daha başarılı olursunuz. Afiyet olsun!
Işıkhan
22 Nisan 2024 PazartesiÇürümesi iki şeyden dolayı olur. Birincisi limon tuzunun az olması ikincisi de kaya tuzu kullanmamak. Bu tariftekileri kullandığınız zaman çürümemesi gerekiyor. 2 hafta kuru ve serin yerde bekletip daha sonra buzdolabına koyarsanız daha güzel olur.
Soru Sor / Yorum Yap