Kara Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kara Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Turşusu, kış mevsiminin olmazsa olmazlarından olan ve yemeklerin yanında yardımcı yemek olarak sunulan şahane bir turşu çeşididir. Arzuya göre meze şeklinde de sunulabileceği gibi restoranlarda da mevsim salataları yanında yer verilen vazgeçilmez bir turşu menüsüdür. Kara lahana turşusunun diğer bir özelliği ise diğer farklı turşularda olduğu gibi uzun zaman turşunun olmasını beklemeye gerek olmadığıdır. Bu nedenle kara lahana turşusu hemen hemen 3-5 gün zarında tam olarak kıvamını ve lezzetini bulmaktadır. Mevsim salataları içine taze olarak da doğranmasının yanı sıra turşu olarak hazırlanan kara lahanadan da ilave edilebilir. Sağlık açısından da büyük faydaları olan ve C vitamini zengini olmasının yanı sıra A, B, E vitaminleri barındıran ve potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum demir ve bakır minerallerini de bol oranda barındırmaktadır. Bu yüzde kara lahanayı ister turşu olarak ister şifalı bir sebze olarak sofralarımızdan eksik etmemeye özen göstermeliyiz.


Kara lahana Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 adet iri boy kara lahana
  • 2 çorba kaşığı iri kaya tuzu
  • 2 çorba kaşığı iri boyda kaya tuzu (Bu tuz kırmızı lahanaları ovarak yumuşatılmasında kullanılacak)
  • 1 çorba kaşığı limon tuzu
  • Yarım su bardağı üzüm sirkesi
  • Yarım su bardağı su

Kara Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?


Kara lahana turşusu hazırlığımıza kara lahanaları kesme tahtası üzerinde keskin bir bıçak yardımıyla ince ince kıyarak başlayalım. Bu işlem tıpkı salata doğranır şekilde kıyılacak. Ardından kıyılan kara lahanaları karıştırma kabının içine alarak üzerine 2 çorba kaşığı iri kaya tuzu serpiştirerek avuç içimizle lahanaları iyice ovalayalım. Ovalama işlemine lahanalar iyice yumuşayıncaya kadar devam edelim. Ardından tuz yardımıyla ovulan lahanaları 20-25 dakika kadar bekleterek kara lahananın rengini dışarıya vermesini sağlayalım. Verilen sürenin sonunda lahanalar iyice yumuşayacak ve kavanozlara çok daha kolay girecektir. Kavanozlarda bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde koyulan lahanaların üzeri için uygun bir kabın içinde yarım su bardağı kadar üzüm sirkesi, yarım su bardağı kadar normal su, 2 çorba kaşığı iri kaya tuzu ve 1 çorba kaşığı limon suyu ilave ederek karışımı iyice karıştırarak tuz ve limon tuzunun erimesini sağlayalım. Daha sonra lahanaların üzerine hazırlanan karışımdan doldurduktan sonra kavanozların kapaklarını sıkıca kapatarak kavanozları iyice çalkalayıp buzdolabına kaldıralım. Kara lahana turşusunu sürekli olarak buzdolabında kalmasına dikkat edilmesi gereklidir. Kara lahana turşusu buzdolabında bekletilerek 4-5 gün içerisinde sunuma hazır hale gelecektir. Verilen sürenin sonunda artık hazır hale gelen turşudan gerekli miktarda çıkartarak üzerine limon suyu ilave ederek servis yapalım.

Afiyet olsun.

Kara Lahana Turşusu Yorumları

soru

Derem

31 Ağustos 2018 Cuma

Merhabalar ellerinize sağlık bu benim en çok sevdiğim tursulardan biri çok severim ama çok güzel yapamam nedense. Bu tarife göre yaptım yalnız dolap da muhafaza etmeme rağmen kısa süre sonra yumuşamaya başladı. Çürüdü neden acaba bilgi verir misiniz

Cevap yaz
cevap

Işıkhan

19 Eylül 2018 Çarşamba

Çürümesi iki şeyden dolayı olur. Birincisi limon tuzunun az olması ikincisi de kaya tuzu kullanmamak. Bu tariftekileri kullandığınız zaman çürümemesi gerekiyor. 2 hafta kuru ve serin yerde bekletip daha sonra buzdolabına koyarsanız daha güzel olur.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pezik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pezik Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Limonla Turşu Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Limonla Turşu Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mısır Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Turşusu Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Gedelek Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Armut Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Armut Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Biberli Domates Turşusu, Turşu bizim yemek kültürümüzün olmazsa olmazlarından biridir. Kış hazırlıklarında en baş sırayı çeken turşu bir de acı olursa o zam[...]

Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soka Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Soka turşusu aslında bir Boşnak turşusudur. Bu turşuda kullanılan biberler Boşnak biberidir. Farklı yöreler bu sütlü ve kaymaklı turşuyu kendi yörelerindeki biberleri[...]

Dal Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dal Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dal turşusu, Sivas yöresine ait bir turşu çeşididir. Yapılışı da oldukça zahmetlidir. Dal turşusunu her zaman yapmak mümkün değildir. Pancarın yetişip toplandığı[...]

Ekşimikli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ekşimikli Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ekşimikli biber turşusu; ülkemizde çok fazla tüketilen bir turşu çeşididir. Turşu yemeyi çok seven bir toplum olduğumuz için sofralarımızdan ve mutfaklarımızdan eks[...]

Köz Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Köz Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Köz Biber Turşusu, Tuz ve sirke karışımı ile birçok sebze ve meyveden yapılabilen, kışın sofralarımızda eksik etmediğimiz, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti ol[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6